Lienenkö tullut vanhaksi, vai miksiköhän minua entistä enemmän on viime päivinä ärsyttäneet seuraavat jutut:

1) Tungos. Juhlapyhinä ihmiset tungeksivat kaupoissa ja mättävät tavaraa koriin tai kärryyn kuin viimeistä päivää. Eivät kai ihmiset käy normaalistikaan kaupassa joka päivä? Annas olla, kun kauppa on yhdenkin päivän kiinni, niin jo on meininki kuin ydinsotaa odotellessa. En minä ainakaan käy kaupassa kuin ehkä pari kertaa viikossa, ja jos jotain tarvitsen kaupan ollessa kiinni, on kai jossain jokin huoltoasema auki.

2) Liikennekäyttäytyminen. Olen jauhanut tästä ennenkin, mutta jälleen kerran liikenneympyrässä ei osata ajaa vaan vilkutellaan vasemmalle tai ei vilkutella ollenkaan, tai törmätään ympyrään ja puidaan sitten nyrkkiä sille, joka siellä jo ajaa ja on lähes ajaa törmäilijän perään; suoralla ja kuivalla tiellä ajetaan keskiviivalla ainakin sen 20 km/h alle rajoituksen, ja sitten kun takana ajava lähtee ohittamaan, väläytellään valoja kuin pahemmallekin rikolliselle; liikennevaloissa madellaan niin, että juuri kun olisi lähestulkoon oma vuoro mennä, niin edellä ajava on ennakoinut itsensä keltaisilla ja jättää minut punaisiin valoihin (niihin kaikkiin), vaikka normaalivauhdilla molemmat olisivat ehtineet reilusti ja vielä pari muutakin autoa; töyssyihin pysähdytään melkein kokonaan - ihan kuin auto hajoaisi alta, jos siihen ajaa sitä normaalia mateluvauhtia; suurillakin parkkipaikoilla on pakko pysäköidä auto juuri siihen viereen niin, että hyvä kun oven saa auki, vaikka muuallakin olisi tilaa.

3) Holhoaminen ja kyttääminen. Tupakkatuotteet piiloon, oluet ja siiderit pois maitokaupoista, mediamaksu kaikille, koirat verolle, kävelijät pois hiihtoladulta… Kohta elämme kuin USAssa, jossa kouluissakin täytyy olla opettajan antama puupalikka kädessä mennäkseen kesken tunnin vessaan, jotteivät vartijat ota riveleistä kiinni ja vie puhutteluun. Huvittavinta tupakoinnin estämistä yrittävässä Suomessa on se, että määräykset otetaan vastaan suuresta ja mahtavasta Brysselistä, jossa ihmiset sauhuttelevat pubeissa edelleen tänäkin päivänä. En suosi tupakointia todellakaan, mutta ärsyttää se, että ihmisten elämästä yritetään tehdä väen vängällä vaikeaa, ja ihmisiä kytätään ja sakkoja jaellaan. Karppaajavanhempia pidetään miltei rikollisina, kun haluavat lastenkin syövän terveellisesti, ja opettaja saa sakkoa, kun pakottaa teinin osallistumaan tunnilla opiskeluun. Pedofiilit tai raiskaajat taas eivät välttämättä saa vankeutta lainkaan. Olisivatko resurssit kohdistettu _hieman_ väärin?

4) Alennusmyynnit. Miksi ihmisen pitäisi lähteä tungokseen (kts. kohta 1) pyörimään ja katselemaan tavaroita, jotka ovat ehkä muutaman euron halvempia kuin alun perin? Johan sen erotuksen bensassa ja parkkimaksuissa/bussimatkoissa maksaa, kun lähtee kaupunkiin ylimääräiselle reissulle. En ole vuosikausiin käynyt alennusmyynneissä, koska ostan sitä mitä tarvitsen silloin kuin tarvitsen, ja jos haluan hyöriä vain katselemassa, en todellakaan nauttisi siitä juuri nyt, satojen ihmisten ympäröimänä! Alet ovat juuri oikea aika vedättää ihmisiä ostamaan turhia tavaroita ja tekemään heräteostoksia. Ne tavarat, joita oikeasti tarvitsee, eivät ole alennuksessa. Piste.

5) Laihdutuskeskustelu. Jo vain alkavat taas kuntosalien ilmoitukset ja ihmedieettien tyrkyttäjät löytää yleisöä. Ihme juttu, että joulun ajan herkuttelu johtaa moiseen paniikkiin. Jos syö suhteellisen terveellisesti uudestavuodesta jouluun, niin tuskin lihoo käsittämättömiä määriä päivinä joulusta uuteenvuoteen. Ja tarvitseeko painosta ottaa niin suurta stressiä, jos vain muuten on terve?

Ihme touhua, sanon minä. Hyvää uutta vuotta kaikille!